Kurkkukivun syynä on yleensä infektio1 – joko virus- tai bakteeriperäinen. Noin 80 prosentissa tapauksista kurkkukivun aiheuttaa virusinfektio, ja vain 20 prosentissa tapauksista bakteeri-infektio2

Neljä faktaa virus- ja bakteeri-infektioista[3]

 1. Nielu altistuu hengittäessämme tuhansille ilman mukana kiertäville viruksille
 2. Tyypillisiä viruksia ovat rinovirus, influenssavirus, koronavirus ja RS-virus (respiratory syncytial virus)
 3. Jos kurkkukipu on viruksen aiheuttama, antibiootit ovat tehottomia, ja jos niitä käytetään väärin, ne voivat edistää lääkehoidoille vastustuskykyisten organismien kehittymistä.
 4. Yleisin bakteeriperäistä vaikeaa tai uusiutuvaa kurkkukipua aiheuttava bakteeri on A-ryhmän streptokokki (15–30 % tapauksista); mikä on yleisempi bakteeri lapsilla ja vauvoilla kuin aikuisilla

Ilman mukana sisään hengittämämme virukset ja bakteerit voivat tunkeutua elimistöä suojaavan limakalvon läpi ja aiheuttaa nielun limakalvoinfektion. Näissä tapauksissa taudinaiheuttajat lisääntyvät nopeasti ja vahingoittavat nielun kudoksia, jolloin seurauksena on tulehdustila ja kurkkukipu. Tulehdus saa nielun ja nieluontelon punoittamaan, ja aiheuttaa turvotuksen tunnetta ja ärsytystä.

Virus- vai bakteeri-infektio: Tunnista ero

Virus- ja bakteeri-infektioista johtuvalla kurkkukivulla on monia yhteisiä piirteitä, joten kivun syytä ja siten myös sopivaa hoitokeinoa voi olla vaikea määrittää. Useimmiten (80 %) kurkkukipu on viruksen aiheuttama, ja se paranee itsekseen 3–5 päivässä.

Virus- ja bakteeri-infektioista johtuvan kurkkukivun yleisimmät oireet:

 • Nielemisvaikeudet
 • Pistelevä tunne nielussa
 • Kuiva kurkku
 • Palan tunne kurkussa
 • Turvonneet imusolmukkeet (ne voi tuntea kaulan ja leukaluun välissä)

Valitettavasti bakteeri-infektioita ei voi diagnosoida itse. Tätä varten on käännyttävä lääkärin puoleen.

Erityistä huomiota tulisi kiinnittää 3–14-vuotiaisiin lapsiin, sillä tilastojen mukaan bakteeri-infektiot ovat keskimääräistä yleisempiä tässä ikäryhmässä.

Bakteeri- ja virusinfektioiden erottamiseksi toisistaan lääkäri voi tehdä pikatestin, jota varten nielusta otetaan näyte vanupuikolla.. Tämä auttaa määrittämään parhaan hoitokeinon.

Virusten ja bakteerien aiheuttamien nieluinfektioiden hoito[4]

Virusinfektion hoito

Virusinfektion torjumisesta vastaa pääasiassa kehon oma immuunijärjestelmä. Sen vuoksi hoidolla voidaan ainoastaan pyrkiä lievittämään oireita. Lepo ja kotihoitokeinot, kuten erilaiset lämpimät juomat ja paikallishoidot, kuten (sokerittomat) kurkkupastillit, itsehoitolääkkeiksi luokitellut imeskelytabletit ja suuonteloon annosteltavat sumutteet, auttavat lievittämään virusperäisen nieluinfektion oireita. Antiseptiset imeskelytabletit auttavat lisäksi torjumaan mikrobeja.

Esimerkkejä kurkkukipua helpottavasta lääkityksestä

Strepsils-imeskelytabletit ovat suu- ja nielutulehdusten oireiden, kuten nielun arkuuden ja nielemisvaikeuksien, lievittämiseen tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä. Strepsils-imeskelytablettien vaikuttavat aineet, amyylimetakresoli ja 2,4-diklooribentsyylialkoholi, ovat antiseptisiä aineita, joilla on sekä bakteereita, viruksia että sieniä tuhoavia ja niiden lisääntymistä estäviä ominaisuuksia. Strepsils-imeskelytableteista löytyy useampi eri makuvaihtoehto.

Jos nielusi on erityisen kivulias ja tulehtunut, kipua ja tulehdusta voi lievittää Strefen 16,2 mg/ml suuonteloon annosteltavan sumutteen tai 8,75 mg imeskelytablettien avulla. Nämä molemmat itsehoitolääkkeet lievittävät tulehdusta ja kipua ja vähentävät turvotusta. Etenkin suuonteloon annosteltava sumute lievittää kipua ja tulehdusta suhteellisen pitkään, jopa 6 tunnin ajan.

Bakteeri-infektion hoito
Lieviä nielun bakteeri-infektioita voidaan hoitaa samalla tavalla kuin virusinfektioita, sillä kehon oma immuunijärjestelmä pystyy tavallisesti torjumaan bakteeritkin.

Vaikeammissa tapauksissa lääkäri voi tarpeen mukaan määrätä antibioottikuurin bakteeritulehduksen hoitoon. Luota lääkärin arviointikykyyn, äläkä vaadi antibiootteja, jos lääkäri ei katso sitä tarpeelliseksi. Jos sinulle on määrätty antibioottikuuri, käytä se vastuullisesti ottamalla kuuri ohjeen mukaan ja aina kuurin loppuun saakka.

Antibioottien väärinkäyttö edistää bakteerien antibioottiresistenssin syntyä ja mahdollisesti myös multiresistenttien organismien kehittymistä.

Kurkkukivun ehkäisy[5]

On keinoja, joilla voit vahvistaa vastustuskykyäsi ja vähentää kurkkukivun riskiä:

 • Noudata tasapainoista ruokavaliota ja syö vaihtelevasti hedelmiä ja kasviksia (ainakin viisi annosta päivässä)
 • Nuku kunnon yöunet – useimmat ihmiset tarvitsevat 7–9 tuntia unta vuorokaudessa
 • Liiku säännöllisesti, mieluiten ulkona
 • Pyri välttämään stressiä tai etsi tapoja hallita stressiä
 • Älä tupakoi, äläkä oleskele tupakansavussa
 • Juo runsaasti nestettä, jotta nielusi pysyy kosteana
 • Kun oleskelet sisätiloissa, vältä vetoisia paikkoja ja ilmastoituja tiloja, ja käytä ilmankostutinta
Viitteet
 1. Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8