Yleistä kurkkukivun kotihoidosta 

Kurkkukipu ja nielun alueen tulehdukset ovat usein flunssan epämiellyttäviä ja ärsyttäviä ensioireita, jotka voivat pahentua flunssan edetessä. Kurkkukivun hoitoon on kuitenkin kotihoitokeinoja, joilla voit helpottaa oloasi. Nämä kurkkukivun kotikonstit ovat kaikkien ulottuvilla ja helposti toteutettavissa.

Yleisiä kurkkukivun syitä

  • Kurkkukipu johtuu useimmiten flunssan, nielurisatulehduksen tai muun suun ja nielun alueen tulehduksesta.
  • Kahdeksassa tapauksessa kymmenestä kurkkukivun taustalla oleva infektio on viruksen aiheuttama.1
  • Flunssaa voi aiheuttaa yli 100 erilaista virusta2, ja useimmat niistä leviävät infektoituneiden pisaroiden välityksellä esimerkiksi aivastusten, yskimisen tai kättelyn yhteydessä.

Kurkkukivun kotihoito:

Kurkkukivun kotihoitoon on monia keinoja. Mikä niistä on sinulle sopivin? Ennen vanhaan kysyttiin neuvoa isoäidiltä – ja nykyisin käännymme usein ensimmäiseksi internetin keskustelupalstojen puoleen. Vaikkapa haulla ”Mitkä kotihoitokeinot helpottavat kurkkukipua?” Kurkkukivun kotihoitokeinot voivat todellakin olla hyvin tehokkaita. Kotihoitokeinoja on helppo käyttää, ja niitä voi tarvittaessa täydentää kurkkukipuun tarkoitetuilla itsehoitolääkkeillä. Jos etsit sopivaa ratkaisua kurkkukivun kotihoitoon, seuraavasta luettelosta löydät ehkä itsellesi sopivia vaihtoehtoja:

Kurlaa suolavedellä

Monet kurkkukipua potevat kurlaavat kotitekoisilla liuoksilla3. Voit esimerkiksi sekoittaa puoli teelusikallista suolaa 250 ml:aan lämmintä vettä ja kurlata tällä liuoksella. Suolaa on käytetty vuosisatojen ajan limakalvoja kostuttavana hoitona, joka siten voi helpottaa kurkkukipua. Suosittelemme suolaliuoksella kurlaamista neljän tunnin välein.

Teelusikallinen hunajaa kurkkukipuun

Antiseptisten ominaisuuksiensa ansiosta hunaja on eräs tunnetuimmista kotihoitokeinoista, ja se voi todellakin tuoda lievitystä tulehtuneeseen nieluun. Lämmin hunajavesijuoma on myös helppo valmistaa liuottamalla lusikallinen hunajaa kupilliseen lämmintä (ei kuumaa) vettä.

Lämpimät (etenkin erilaiset teet) ja viileät juomat

Kurkkukivun hoidossa monet vannovat teen nimeen. Mutta mikä tee helpottaa kurkkukipua? Esimerkiksi vihreä tee sisältää antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan infektiota. Monet uskovat myös sitruunan voimaan – mutta muista, että C-vitamiini on erittäin herkkä kuumuudelle. Jos teet sitruunateetä, kiehauta vesi ja anna sen jäähtyä haaleaksi, ennen kuin lisäät sitruunamehua veteen.
Liian kuumia juomia on syytä välttää, sillä kuumuus voi ärsyttää kipeää nielua entisestään.

Kannattaa myös tehostaa kehon immuunijärjestelmää esimerkiksi hedelmäsmoothiella.

Juo paljon nesteitä

Jos kärsit nestehukasta, kehosi ei pysty pitämään limakalvoa kosteana eikä tuottamaan riittävästi sylkeä, jolloin nielusi kuivuu ja ärtyy. Riittävä veden juonti auttaa pitämään nielun kosteana ja helpottaa kipua sekä irrottaa kurkussa olevaa limaa.

Käytä ilmankostutinta

Jos asunnossasi on kuiva huoneilma tai jos keskuslämmitys tai ilmastointilaite kuivattavat ilmaa liikaa, ilmankostutin auttaa parantamaan ilmankosteutta ja lievittämään siten kuivan kurkun oireita.

Lisää syljen eritystä

Tehosta syljen eritystä imeskelemällä jääkuutioita, tai (sokerittomia) kurkkupastilleja.

Älä kuitenkaan anna pienille lapsille mitään pienikokoisia pastilleja tms. imeskeltäväksi, koska lapsille tällaiset aiheuttavat tukehtumisvaaran.

Höyryhengitys

Höyryhengitys auttaa pitämään nenän ja nielun kosteina. Kuumaan veteen voit lisätä jonkin eteerisen öljyn (tai vaikkapa eukalyptuspastilleja). Kiehauta vettä ja kaada vesi laakeahkoon astiaan, aseta pääsi astian yläpuolelle ja kääri pyyhe pääsi ja astian ympärille. Kumarru varovasti astian ylle hengittämään höyryä. Hengitä hetken aikaa syvään, pidä tauko ja toista.

Kuuma kylpy

Usein kuuma kylpy auttaa rentoutumaan ja parantaa yleistä olotilaa. Myös vedestä nouseva höyry voi helpottaa kurkkukipua, sillä se kosteuttaa nielua. Jos kurkkusi on kipeä, ota rento asento ja hengitä höyryä 10–15 minuuttia. Halutessasi voit lisätä kylpyveteen jotakin eteeristä öljyä.

Lämpö

Lämpötyynyä tai vaikka suoraan kuivausrummusta otettua lämmintä vaatetta voidaan myös käyttää kurkkukivun helpottamiseen. Lämpötyyny on erityisen tehokas alkamassa olevan flunssan aiheuttamien kehon kipukohtien rentouttamiseen. Lämpö tehostaa verenkiertoa ja voi siten helpottaa oireita.

Lopuksi

Kurkkukipu ei välttämättä häviä kokonaan muutamassa päivässä, mutta voit jatkaa kotihoitokeinojen hyödyntämistä pidempäänkin, ja vaikkapa lääkehoidolla tehostaen. Edellä mainitut kotihoitokeinot toimivat usein myös lapsilla.

Esimerkkejä kurkkukipua helpottavasta lääkityksestä

Strepsils-imeskelytabletit ovat suu- ja nielutulehdusten oireiden, kuten nielun arkuuden ja nielemisvaikeuksien, lievittämiseen tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä. Strepsils-imeskelytablettien vaikuttavat aineet, amyylimetakresoli ja 2,4-diklooribentsyylialkoholi, ovat antiseptisiä aineita, joilla on sekä bakteereita, viruksia että sieniä tuhoavia ja niiden lisääntymistä estäviä ominaisuuksia. Strepsils-imeskelytableteista löytyy useampi eri makuvaihtoehto.

Jos nielusi on erityisen kivulias ja tulehtunut, kipua ja tulehdusta voi lievittää Strefen 16,2 mg/ml suuonteloon annosteltavan sumutteen tai 8,75 mg imeskelytablettien avulla. Nämä molemmat itsehoitolääkkeet lievittävät tulehdusta ja kipua ja vähentävät turvotusta. Etenkin suuonteloon annosteltava sumute lievittää kipua ja tulehdusta suhteellisen pitkään, jopa 6 tunnin ajan.

Viitteet
  1. Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8