Vastuullinen antibioottien käyttö

Periaatteessa minkä tahansa antibiootin käyttö voi johtaa siihen, että bakteerit tulevat entistä vastustuskykyisemmiksi kyseiselle antibiootille. Antibiootista tulee siis hyödytön, sillä bakteerit kehittävät suojamekanismeja, joiden avulla ne tulevat immuuneiksi antibiootin vaikutuksille. Monissa sairauksissa tehokkaasti toimivat antibiootit ovat kuitenkin potilaan hengen pelastavia lääkkeitä, joten siksi on tärkeää, että me kaikki pyrimme torjumaan antibioottiresistenssin syntyä. Seuraavaa seitsemää kohtaa noudattamalla voit pienentää infektioriskisi sekä riskiä antibioottiresistenssin synnylle - ja käyttää antibiootteja vastuullisesti:

Älä vaadi antibiootteja

Antibiootit eivät tehoa viruksiin, eivätkä ne siksi yleensä ole tarpeen esimerkiksi flunssassa. Kuuntele aina lääkärin neuvoja ja ota antibiootteja vasta lääkärin huolellisen harkinnan jälkeen ja määräyksen mukaisesti.

Ota lääkekuuri loppuun

Jos lääkäri määrää sinulle antibiootteja, hän yleensä myös neuvoo, miten lääke otetaan. On tärkeää, että noudatat lääkärin ohjeita, sillä antibioottihoidon kesto vaihtelee infektiosta ja lääkkeestä riippuen. Hoito onnistuu vain, jos lääkettä on elimistössäsi riittävä pitoisuus riittävän pitkän ajan. Jos et ota tarvittavaa annosta tai kuuria loppuun, sitkeimmät bakteerit voivat jäädä henkiin ja oppia vastustamaan lääkettä.

Älä anna antibiootteja kenellekään toiselle

Älä anna omia antibioottejasi kenellekään toiselle. Antibioottisi ei välttämättä tehoa toisen henkilön sairauteen, ja antibioottilääkkeellä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia tämän henkilön käyttämien muiden lääkkeiden kanssa.

Hävitä antibiootit oikein

Jos antibioottilääkkeitä jää käyttämättä, hävitä ne asianmukaisesti. Apteekki ottaa käyttämättä jääneet lääkkeet vastaan ja huolehtii niiden hävittämisestä. Huom! Älä koskaan kaada antibiootteja viemäriin. Tämä on haitallista ympäristölle ja edistää antibioottiresistenssin syntyä.

Säännöllinen käsien pesu

Pese käsiäsi säännöllisesti pitkin päivää. Erityisen tärkeää on pestä kädet aina wc-käynnin jälkeen.

Pidä rokotussuojasi ajan tasalla

Rokotussuojan ylläpitämiseksi on tarpeen ottaa säännölliset tehosteannokset. Tehosteiden tarve ja aikaväli riippuvat rokotteesta. Rokotuskortista käy ilmi seuraavan rokotuksen ajankohta. Jos olet epävarma, kysy lääkäriltäsi.

Noudata terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita

Jos sinulla on jotain kysyttävää tai olet epävarma jostain, ota yhteyttä lääkäriin tai apteekkiin. Noudata aina antibioottilääkitykseen saamiasi ohjeita. Kerro lääkärille, jos käytät muita lääkkeitä. Antibiooteilla voi joissakin tapauksissa olla vakaviakin yhteisvaikutuksia tiettyjen muiden lääkkeiden kanssa, jolloin seurauksena voi olla esim. tavallista hankalammat haittavaikutukset.