Antibioottiresistenssin seuraukset ja torjuntakeinot

Jos antibiootit menettävät tehonsa, voi nykyisin helposti hoidettavista sairauksista jälleen muodostua vakava uhka. Siksi antibioottien vastuullinen käyttö on niin tärkeää.

Elämämme muuttuu perusteellisesti

Jos antibiootit menettäisivät tehonsa, kaikista nykyisin antibiooteilla tehokkaasti hoidettavista sairauksista tulisi mahdottomia hoitaa ja ne voisivat johtaa kuolemaan.

Tämä pulma on noussut yhdeksi nykylääketieteen suurimmista ja eniten keskustelluista haasteista.

Bakteerien aiheuttamia sairauksia ovat esimerkiksi kolera, tuberkuloosi, rutto, kurkkumätä sekä monet suolisto- ja keuhkoinfektiot.

Näillä sairauksilla voisi olla katastrofaalinen vaikutus elämäämme, jos antibiootit menettäisivät tehonsa. Ihmiset joutuisivat olemaan pidempään sairaalassa, hoitokulut kasvaisivat ja tartunnan pelko leviäisi yhteiskunnassa. Resistentit bakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, ja resistentit bakteerit ovat yksi aikamme suurimmista uhkista, josta voi aiheutua kammottavia seurauksia. Pelkästään EU:ssa arviolta 25 000 ihmistä kuolee vuosittain sellaisten taudinaiheuttajien vuoksi, joita ei enää kyetä hoitamaan tehokkaasti antibiooteilla. ”Antibioottiresistenssi on kasvava maailmanlaajuinen uhka, ja ellemme tee mitään, se voi vuoteen 2050 mennessä aiheuttaa enemmän kuolemantapauksia kuin syöpä”, toteaa EU:n terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis.

Jokainen voi osaltaan auttaa ehkäisemään resistenssin syntyä

Resistenssitilanteen pitämiseksi hallinnassa tutkijat etsivät koko ajan uusia antibiootteja, joille bakteerit eivät vielä olisi vastustuskykyisiä. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo! Usein kestää vuosikymmeniä, ennen kuin uusi lääke hyväksytään käyttöön. Monia kehitettyjä uusia lääkkeitä pidetään myös varalla niin pitkään kuin nykyiset antibiootit vielä tehoavat, sillä bakteerit kehittävät ennen pitkää uusillekin antibiooteille resistenssiä, ellei maailmanlaajuinen antibioottien käyttö muutu.

Antibioottiresistenssi on ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia, sillä sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Jokaisen on omalta osaltaan pyrittävä estämään turhan resistenssin syntyä. Robert Koch -instituutin tutkimuksissa on määritetty kaksi ehdottoman tärkeää seikkaa resistenssin torjumiseksi :

1. Pyritään välttämään infektioita

Rokotteiden avulla voidaan ehkäistä infektiotauteja. Myös tiukat hygieniakäytännöt sairaaloissa ja kaikissa hoitolaitoksissa ovat ehdottoman tärkeät, jotta resistenttejä taudinaiheuttajia pystytään pitämään hallinnassa - ja mieluummin jopa estämään resistenttien bakteerien kehittyminen kokonaan. Päivittäisessä elämässä esimerkiksi usein toistuva käsienpesu voi vähentää tartuntariskiä merkittävästi.

2. Käytetään antibiootteja vain tarvittaessa

Maailmanlaajuisesti antibiootteja määrätään potilaille – tai potilaat vaativat niitä – edelleen aivan liian usein. On ehdottoman tärkeää, että kaikki lopetamme tarpeettoman antibioottien käytön. Antibiootteja on hyödytöntä käyttää esimerkiksi kurkkukivun tai flunssan hoitoon, sillä nämä ovat todennäköisesti (80 % tapauksista) viruksen aiheuttamia. Toinen ongelma on laajakirjoisten antibioottien runsas määrääminen, sillä ne edistävät monen eri taudinaiheuttajan resistenssin muodostumista.

Voimme taata antibioottien tehon tulevaisuudessa vain puuttumalla näihin ongelmiin jo nyt; toimimalla vastuullisemmin ja edistämällä ajattelutavan muutosta yhteiskunnassa.