Miten antibiootit toimivat

Antibiootit ovat luonnossa esiintyviä aineita, jotka tappavat bakteereja tai estävät niiden lisääntymisen. Tämä löydös oli aikanaan todella mullistava, ja toi olennaisen muutoksen hoitokäytäntöihin.

Antibiootit ovat mikrobien, esim. bakteerien tai eräiden sienten, tuottamia luonnollisia aineita. Nämä mikrobit käyttävät antibiootteja aseenaan tuhotakseen muita mikro-organismeja taistellessaan elintilasta. Skotlantilainen tutkija Alexander Fleming löysi tämän ominaisuuden 1920-luvun lopulla ja kehitti siitä lääkkeen. Kokeissaan hän havaitsi, että antibiootit voivat tuhota myös ihmiskehossa olevia patogeenisia bakteereja. Hän antoi keksintönsä nimeksi penisilliini. Se oli ensimmäinen antibiootti, jolla pystyttiin onnistuneesti hoitamaan ihmisten bakteeri-infektioita.

Antibioottien erilaiset toimintatavat

Eri antibiooteilla on erilaiset vaikutukset bakteereihin:

  • Bakterisidinen vaikutus tuhoaa bakteereja.
  • Bakteriostaattinen vaikutus estää tehokkaasti bakteereja lisääntymästä, jolloin oma immuunijärjestelmämme pystyy torjumaan taudinaiheuttajan.
  • Lisäksi on olemassa kapeakirjoisia antibiootteja, jotka tehoavat vain muutamia bakteerityyppejä vastaan, ja laajakirjoisia antibiootteja, jotka tehoavat monia erityyppisiä bakteereja vastaan.

Antibiootit eivät ole ihmiselle haitallisia, sillä ne eivät vaurioita ihmisen soluja. Niistä voi kuitenkin aiheutua monenlaisia haittavaikutuksia. Antibioottien käytöstä voi aiheutua vatsa- tai suolistovaivoja, ihottumaa tai allergisia reaktioita. Monille potilaille tulee ripulia. Tämä johtuu siitä, että antibioottilääkkeet tuhoavat taudinaiheuttajabakteerien ohella suolistoflooraamme kuuluvia hyödyllisiä bakteereja.

Jos saat antibiooteista haittavaikutuksia, kannattaa aina kysyä neuvoa lääkäriltä tai apteekista. Antibiooteilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Siksi tulee aina kertoa lääkärille muista käytössä olevista lääkkeistä, jotta lääkäri voi määrätä kaikista sopivimman lääkehoidon.

Lääkepakkauksessa olevassa pakkausselosteessa kerrotaan lääkkeen käytöstä, siihen liittyvistä riskeistä ja mahdollisista haittavaikutuksista.